T-issue

Praktijk Govers voor psychotherapie, supervisie en leertherapie.




Emotion Focused Skills Training (EFST) is een innovatieve, evidence-based benadering die is ontwikkeld door de Canadese psycholoog Dr. Joanne Dolhanty. EFST richt zich op het versterken van de emotionele verbondenheid tussen ouders en hun kinderen, met als doel het bevorderen van psychische gezondheid en emotioneel welzijn binnen het gezin.

We kunnen onze kinderen niet beschermen tegen ontberingen en pijn, ook al willen we dat. Maar we kunnen onze kinderen wel leren om beter te worden in het voelen van hun emoties. En niemand is echt beter toegerust voor die taak dan de ouders die zo'n diepe en aangeboren band met hun kind hebben.

Het doel van EFST is niet alleen om kinderen zich beter te laten voelen,
maar om kinderen beter te laten worden in voelen:
Het verdriet, de boosheid én de blijdschap.

EFST leert ouders om hun eigen emotionele vaardigheden te ontwikkelen en in te zetten als krachtig instrument in de ondersteuning van hun kind. Het lastige is dat we door de stress van de dag en de eigen emoties vaak niet meer kunnen stilstaan bij die emoties. Hierdoor kun je verstrikt raken in je eigen gevoelsvalkuilen. Het meer bewust worden van de eigen emoties, de triggers en oude pijnplekken, helpt om uit deze valkuilen te komen. EFST biedt handvatten om wel stil te staan bij de kennis die de ouder in zich heeft. Het biedt inzicht in hoe we onze eigen stress en emoties - die soms maken dat we niet doen wat goed is voor ons kind - de baas kunnen worden.

Door ouders te trainen in het herkennen, begrijpen en effectief reageren op emoties — zowel die van henzelf als die van hun kind — wordt er een veilige basis gecreëerd waarin verandering mogelijk wordt. 

EFST wordt succesvol toegepast bij uiteenlopende problematieken, zoals angststoornissen, depressie, eetstoornissen en gedragsproblemen.
Deze benadering is niet alleen een therapievorm, maar vooral een ervaringsgerichte training waarin ouders leren hoe ze, via emotionele afstemming en erkenning, een actieve rol kunnen spelen in het herstelproces van hun kind.

En het opwindende is dat onderzoek naar EFST aantoont, dat er een aanzienlijke verbetering van de geestelijke gezondheid is van de kinderen, zelfs als we de kinderen nooit ontmoeten. Ouders melden ook dat ze minder emotionele stress voelen en zeggen dat de relaties tussen broers en zussen verbeteren. En velen van hen zeggen ook dat het de beste relatietherapie is die ze ooit hebben gekregen. Het lijkt er dus op dat kleine veranderingen in één ouder het hele gezinssysteem kunnen beïnvloeden.